Computer Operator | MCQ Questions and Answers | Lok Sewa Aayog | Excel

1. Microsoft Excel is a powerful ______

  1. Word processing
  2. Spreadsheet package
  3. Communication S/W package
  4. DBMS Package

Answer: – b) Spreadsheet package

2. Excel files have a default extension of 

  1. Xlsx
  2. Xlw
  3. Wk1
  4. 123

Answer: – a) Xlsx


3. An excel workbook is a collection of

  1. Workbook
  2. Worksheet
  3. Charts
  4. Worksheets and charts

Answer: – d) Worksheets and charts


4. What is the extension that support of macros?

  1. Xlsx
  2. Xlw
  3. Xlsm
  4. 123

Answer: – c) Xlsm

5. Excel 2003 files have a default extension of 

  1. Xlsm
  2. Xlw
  3. Xls
  4. 123

Answer: – c) Xls

6. Which of the following is latest version of Excel? 

  1. 2003
  2. 2007
  3. 2016
  4. 2019 

Answer: – d) 2019

7. Which area in excel window allows entering values and formulas?

  1. Title Bar
  2. Menu Bar
  3. Formula Bar
  4. Standard Tool Bar

Answer: – c) Formula Bar

8. Which symbol must all formula begin with?

  1. =
  2. &
  3. @
  4. !

Answer: – a) =

9. MS-Excel is based on _____ 

  1. WINDOWS
  2. DOS
  3. UNIX
  4. OS/2 

Answer: – a) WINDOWS

10. To save a workbook, you:

  1. Click the save option in File Menu
  2. Press Ctrl+F5
  3. Click save on Windows Start button
  4. Click Save on Windows Start menu

Answer:  – a) Click the save option in File Menu

11. The first cell in excel worksheet is labels as 

  1. AA
  2. A1
  3. A0
  4. Aa

Answer: – b) A1

12. Excel displays the current cells address in the _____ 

  1. Formula bar
  2. Status Bar
  3. Name Box
  4. Title Bar 

Answer: – c) Name Box

13. The Name box

  1. Shows the location of previously activate cell
  2. Appear to the left of the formula bar 
  3. Appear below the status bar
  4. Appear below the menu bar

Answer: – b) Appear to the left of the formula bar 

14. What is the shortcut key to hide entire row? 

  1. Ctrl+H
  2. Ctrl+R
  3. Ctrl+9
  4. Ctrl++

Answer: – c) Ctrl+9

15. A worksheet can have maximum ________ number of rows in Excel 2019? 

  1. 256
  2. 1048576
  3. 32000
  4. 65335 

Answer: – b) 1048576

16. A worksheet can have maximum number of ______ columns in Excel 2019? 

  1. 256
  2. 16384
  3. 65335
  4. 1048576

Answer: – b) 16384

17. What is the shortcut key to replace a data within a sheet? 

  1. Ctrl+R
  2. Ctrl+shift+R
  3. Ctrl+H
  4. Ctrl+F 

Answer: – c) Ctrl+H

18. To select an entire column in MS-excel, press? 

  1. Ctrl+C
  2. Ctrl+ Arrow key
  3. Ctrl+S
  4. None of the above 

Answer: – d) None of the above

19. What is the shortcut keys to highlight the entire columns? 

  1. Ctrl+C
  2. Ctrl+Enter
  3. Ctrl+pageup
  4. Ctrl+Spacebar 

Answer: – d) Ctrl+Spacebar 

20. What do you mean by Workspace? 

  1. Group of columns
  2. Group of worksheets
  3. Group of Rows
  4. Group of Workbooks 

Answer: – d) Group of Workbooks 

21. What is the shortcut keys to highlight the entire rows? 

  1. Ctrl+C
  2. Ctrl+Enter
  3. Shift+Spacebar
  4. Ctrl+Spacebar

Answer: – c) Shift+Spacebar

23. Which of the following syntax is correct regarding to SUM function in Excel? 

  1. =SUM(A1,B1)
  2. =SUM(A1:B9)
  3. =SUM(A1:A9,B1:B9)
  4. All of the above 

Answer: – d) All of the above

24. What is the symbol for dividing? 

  1. /
  2. *
  3. +

Answer: – a) /

25. What is the symbol of multiplying? 

  1. *
  2. +
  3. > 
  4. #

Answer: – a) *

26. What is an example of function? 

  1. =add(A1:A2)
  2. =A1+A2
  3. A1+A2
  4. SUM(A1:A2) 

Answer: – d) SUM(A1:A2) 

27. Which key do you press to check spelling? 

  1. F2
  2. F5
  3. F7
  4. F9

Answer: – c) F7

28. Where a row and column meet, what do you call that? 

  1. A cell
  2. A block
  3. A tuple
  4. none of the above 

Answer: – a) A cell

29. Which of the following term is not a term of MS-Excel? 

  1. Cells
  2. Rows
  3. Colums
  4. Document 

Answer: – d) Document

30. Which chart can be created in Excel? 

  1. Area
  2. Line
  3. Pie
  4. All of the above 

Answer: – d) All of the above

31. Ctrl+D shortcut keys in Excel will 

  1. Open the font dialog box
  2. Apply double underline for the active cell
  3. Fill down in the selection
  4. None of the above

Answer: – c) Fill down in the selection

32. In order to perform a calculation in a spreadsheet, you need to use 

  1. Table
  2. Formula
  3. Field
  4. Variable

Answer: – b) Formula

33. Formatting a cell in currency, you can specify 

  1. Decimal Places
  2. Currency Symbol
  3. Both of the above
  4. None of the above

Answer: – c) Both of the above

34. Which of the following is not an option of spelling dialog box? 

  1. Edit
  2. Ignore
  3. Ignore all
  4. Change

Answer: – a) Edit

35. You can add image to a template by clicking the picture from ______ 

  1. Design
  2. Slideshow
  3. Insert
  4. Review

Answer: – c) Insert

36. Which of the following is not an example of value? 

  1. 350
  2. May 10, 2001
  3. 0.57
  4. Serial Number 507712 

Answer: – d) Serial Number 507712 

37. Which of the following option is not located in the Page Setup Dialog box? 

  1. Page Break Preview
  2. Page Orientation
  3. Margin
  4. Header and Footer

Answer: – a) Page Break Preview

38. which of the following is not a valid data type in excel? 

  1. Number
  2. Character
  3. Label
  4. Date/time

Answer: – b) Character

39. Hyperlink can be 

  1. Text
  2. Drawing objects
  3. Pictures
  4. All of the above

Answer: – d) All of the above

40. You can open the Sort dialog box by choosing Sort from the scenarios from the _____ menu 

  1. View
  2. Format
  3. Tools
  4. Data

Answer: – d) Data

41. In excel by default numerical values appears in 

  1. Left aligned
  2. Right aligned
  3. Center aligned
  4. Justify aligned

Answer: – b) Right aligned

42. What will be the result if you type =A1=B1 in cell C1? 

  1. Yes or No
  2. True or False
  3. Value of A1 
  4. Value of B1

Answer: – b) True or False

43. “New Comment” option can be found under _______ tab 

  1. Insert
  2. Data
  3. Review
  4. View

Answer: – c) Review

44. In maximum, how many sheets can be set as a default while creating new workbook? 

  1. 254
  2. 255
  3. 257
  4. No limit 

Answer: – a) 254

45. How many characters can be typed in a single cells in Excel? 

  1. 1024
  2. 32767
  3. 256
  4. 65336

Answer: – b) 32767

46. You can activated a cell by 

  1. Pressing the Tab key
  2. Clicking the cell
  3. Press an arrow keys
  4. All of the above

Answer: – d) All of the above

47. Which of the following is not a basic step in creating a worksheets? 

  1. Save worksheet
  2. Modify the worksheet
  3. Enter text and data
  4. Copy the worksheet 

Answer: – d) Copy the worksheet

48. Concatenation of text can be done using 

  1. Apostrophic
  2. Xclamation
  3. Hash
  4. Ampersand

Answer: – d) Ampersand

49. Data can be arranged in a worksheet in a easy to understand manner using 

  1. auto formatting
  2. applying styles
  3. changing fonts
  4. All of the above

Answer: – d) All of the above

50. The task of arranging data in order is called 

  1. Searching
  2. Sorting
  3. Ordering
  4. Shorting

Answer: – b) Sorting

Leave a Comment