Lok Sewa Aayog | Computer Operator | Objective Questions Set 1 | MCQ PDF Download

Here I have listed up to 50 fundamentals of computer related MCQ. It makes it easy for you to study and remember for life. This material helps you to pass the Lok Sewa Aayog exam. PSC post for Computer Operator. Also, fundamental is easy to understand when you have good materials so I made an objective question set with multiple options. Here is our first Set 1 of Fundamentals of Computer MCQ Questions. You can download your Fundamentals of Computer MCQ Questions PDF to read offline.

1. Internal hard disk is 

A) Removable but not fixed

B) Removable

C) Not fixed

D) Fixed 

Answer:- D) Fixed 

2. The basic operations performed by a computer are

A) Arithmetic operation

B) Logical operation

C) Storage and relative

D) All the above

Answer :- D) All the above

3. The two major types of computer chips are

A) External memory chip

B) Primary memory chip

C) Microprocessor chip

D) Both b and c

Answer:- D) Both b and c

4. Microprocessors as switching devices are for which generation computers

A) First Generation

B) Second Generation

C) Third Generation

D) Fourth Generation

Answer:- D) Fourth Generation

5. What is the main difference between a mainframe and a super computer?

A) Super computer is much larger than mainframe computers

B) Super computers are much smaller than mainframe computers

C) Supercomputers are focused to execute few programs as fast as possible while mainframe uses its power to execute as many programs concurrently

D) Supercomputers are focused to execute as many programs as possible while mainframe uses its power to execute few programs as fast as possible.

Answer:- C) Supercomputers are focused to execute few programs as fast as possible while mainframe uses its power to execute as many programs concurrently

6. ASCII and EBCDIC are the popular character coding systems. What does EBCDIC stand for?

A) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code

B) Extended Bit Code Decimal Interchange Code

C) Extended Bit Case Decimal Interchange Code

D) Extended Binary Case Decimal Interchange Code

Answer:- A) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code

7. The brain of any computer system is

A) ALU

B) Memory

C) CPU

D) Control unit

Answer:- C) CPU

8. Storage capacity of magnetic disk depends on

A) tracks per inch of surface

B) bits per inch of tracks

C) disk pack in disk surface

D) All of above

Answer:- D) All of above

9. The two kinds of main memory are:

A) Primary and secondary

B) Random and sequential

C) ROM and RAM

D) All of above

Answer:- C) ROM and RAM

10. A storage area used to store data to a compensate for the difference in speed at which the different units can handle data is

A) Memory

B) Buffer

C) Accumulator

D) Address

Answer:- B) Buffer

11. Computer is free from tiresome and boardoom. We call it

A) Accuracy

B) Reliability

C) Diligence

D) Versatility

Answer:- C) Diligence

12. Integrated Circuits (Ics) are related to which generation of computers?

A) First generation

B) Second generation

C) Third generation

D) Fourth generation

Answer:- C) Third generation

13. CD-ROM is a

A) Semiconductor memory

B) Memory register

C) Magnetic memory

D) None of above

Answer:- D) None of above

14. A hybrid computer

A) Resembles digital computer

B) Resembles analogue computer

C) Resembles both a digital and analogue computer

D) None of the above

Answer:- C) Resembles both a digital and analogue computer

15. Which type of computers uses the 8-bit code called EBCDIC?

A) Minicomputers

B) Microcomputers

C) Mainframe computers

D) Super computer

Answer:- C) Mainframe computers

16. The ALU of a computer responds to the commands coming from

A) Primary memory

B) Control section

C) External memory

D) Cache memory

Answer:- B) Control section

17. Chief component of first generation computer was

A) Transistors

B) Vacuum Tubes and Valves

C) Integrated Circuits

D) None of above

Answer:- B) Vacuum Tubes and Valves

18. To produce high quality graphics (hardcopy) in color, you would want to use a/n

A) RGB monitor

B) Plotter

C) Ink-jet printer

D) Laser printer

Answer:- B) Plotter

19. What are the stages in the compilation process?

A) Feasibility study, system design and testing

B) Implementation and documentation

C) Lexical Analysis, syntax analysis, and code generation

D) None of the above

Answer:- C) Lexical Analysis, syntax analysis, and code generation

20. Which of the following IC was used in third generation of computers?

A) SSI

B) MSI

C) LSI

D) Both a and b

Answer:- D) Both a and b

21. The main electronic component used in first generation computers was

A) Transistors

B) Vacuum Tubes and Valves

C) Integrated Circuits

D) None of above

Answer:- B) Vacuum Tubes and Valves

22. A dumb terminal has

A) an embedded microprocessor

B) extensive memory

C) independent processing capability

D) a keyboard and screen

Answer:- D) a keyboard and screen

23. One millisecond is

A) 1 second

B) 10th of a seconds

C) 1000th of a seconds

D) 10000th of a seconds

Answer:- C) 1000th of a seconds

24. The output quality of a printer is measured by

A) Dot per sq. inch

B) Dot per inch

C) Dots printed per unit time

D) All of the above

Answer:- A) Dot per sq. inch

25. Which of the following was a special purpose computer?

A) ABC

B) ENIAC

C) EDVAC

D) All of the above

Answer:- A) ABC

26. What was the computer invented by Attanasoff and Clifford?

A) Mark I

B) ABC

C) Z3

D) None of above

Answer:- B) ABC

27. Which of the following storage devices can store the maximum amount of data?

A) Floppy Disk

B) Hard Disk

C) Compact Disk

D) Magneto Optic Disk

Answer:- B) Hard Disk

28. Which computer was considered the first electronic computer until 1973 when court invalidated the patent?

A) ENIAC

B) MARK I

C) Z3

D) ABC

Answer:- A) ENIAC

29. A physical connection between the microprocessor memory and other parts of the microcomputer is known as

A) Path

B) Address bus

C) Route

D) All of the above

Answer:- B) Address bus

30. High density double sided floppy disks could store _____ of data

A) 1.40 MB

B) 1.44 GB

C) 1.40 GB

D) 1.44 MB

Answer:- A) 1.40 MB

31. A high quality CAD system uses the following for printing drawing and graphs

A) Dot matrix printer

B) Digital plotter

C) Line printer

D) All of the above

Answer:- B) Digital plotter

32. Which of the following is not an input device?

A) OCR

B) Optical scanners

C) Voice recognition device

D) COM (Computer Output to Microfilm)

Answer:- D) COM (Computer Output to Microfilm)

33. The accuracy of the floating-point numbers representable in two 16-bit words of a computer is approximately

A) 16 digits

B) 6 digits

C) 9 digits

D) All of above

Answer:- B) 6 digits

34. In most of the IBM PCs, the CPU, the device drivers, memory, expansion slots and active components are mounted on a single board. What is the name of the board?

A) Motherboard

B) Daughterboard

C) Bredboard

D) Fatherboard

Answer:- A) Motherboard

35. In most IBM PCs, the CPU, the device drives, memory expansion slots and active components are mounted on a single board. What is the name of this board?

A) Motherboard

B) Breadboard

C) Daughter board

D) Grandmother board

Answer:- A) Motherboard

36. Magnetic disks are the most popular medium for

A) Direct access

B) Sequential access

C) Both of above

D) None of above

Answer:- C) Both of above

37. A technique used by codes to convert an analog signal into a digital bit stream is known as

A) Pulse code modulation

B) Pulse stretcher

C) Query processing

D) Queue management

Answer:- A) Pulse code modulation

38. Regarding a VDU, Which statement is more correct?

A) It is an output device

B) It is an input device

C) It is a peripheral device

D) It is hardware item

Answer:- C) It is a peripheral device

39. A modern electronic computer is a machine that is meant for

A) Doing quick mathematical calculations

B) Input, storage, manipulation and outputting of data

C) Electronic data processing

D) Performing repetitive tasks accurately

Answer:- B) Input, storage, manipulation and outputting of data

40. When was vacuum tube invented?

A) 1900

B) 1906

C) 1910

D) 1880

Answer:- B) 1906

41. Which of the following produces the best quality graphics reproduction?

A) Laser printer

B) Ink jet printer

C) Plotter

D) Dot matrix printer

Answer:- C) Plotter

42. Computers with 80286 microprocessor is

A) XT computer

B) AT comptuers

C) PS/2 computer

D) None of above

Answer:- B) AT comptuers

43. An application suitable for sequential processing is

A) Processing of grades

B) Payroll processing

C) Both a and b

D) All of above

Answer:- C) Both A and B

44. Which of the following is not processing?

A) arranging

B) manipulating

C) calculating

D) gathering

Answer:- D) gathering

45. The digital computer was developed primarily in

A) USSR

B) Japan

C) USA

D) UK

Answer:- C) USA

46. Software in computer

A) Enhances the capabilities of the hardware machine

B) Increase the speed of central processing unit

C) Both of above

D) None of above

Answer:- A) Enhances the capabilities of the hardware machine

47. Today’s computer giant IBM was earlier known by different name which was changes in 1924. What was that name?

A) Tabulator Machine Co.

B) Computing Tabulating Recording Co.

C) The Tabulator Ltd.

D) International Computer Ltd.

Answer:- B) Computing Tabulating Recording Co.

48. Before a disk drive can access any sector record, a computer program has to provide the record’s disk address. What information does this address specify?

A) Track number

B) Sector number

C) Surface number

D) All of above

Answer:- D) All of above

49. The arranging of data in a logical sequence is called

A) Sorting

B) Classifying

C) Reproducing

D) Summarizing

Answer:- A) Sorting

50. UNIVAC is

A) Universal Automatic Computer

B) Universal Array Computer

C) Unique Automatic Computer

D) Unvalued Automatic Computer

Answer :- A) Universal Automatic Computer

51. What is the responsibility of the logical unit in the CPU of a computer?

A) To produce result

B) To compare numbers

C) To control flow of information

D) To do math’s works

Answer:- B) To compare numbers

52. The main memory of computer is also called as 

A) Hard-disk

B) Primary storage

C) Secondary storage 

D) Internal memory 

Answer:- B) Primary storage

53. How much data can be stored in a CD?

A) 300 MB

B) 400 MB

C) 670 MB

D) 700 MB 

Answer:- D) 700 MB

54. CD-ROM stands for

A) Compactable Disc Read Only Memory

B) Compact Data Read Only Memory

C) Compactable Read Only Memory

D) Compact Disc Read Only Memory 

Answer:- D) Compact Disc Read Only Memory

55. _____ has the shortest access times.

A) Virtual Memory

B) Secondary Memory 

C) Cache Memory 

D) All of the above 

Answer:- C Cache Memory

computer mother board - fundamentals of computer MCQ

Fundamentals Of Computer Related MCQ PDF

Hope you liked the material. If you have any questions or suggestions please don’t forget to comment down. I will improve in future sets. If you really love you can share this post with your friends or relatives who are preparing for a PSC computer operator job.

Leave a Comment