|

Computer Operator Questions – Computer Fundamentals MCQs PDF – Network

Computer Operator Questions – Computer Fundamentals MCQs PDF - Network
  1. Which of the following network device that connects two LAN segments of same protocol?

A. Hub

B. Switch

C. Bridge

D. Modem

Answer : – C. Bridge

2. You being a network administrator, your client wants you to suggest either switch or Hub to be used In a medium-sized network. Which device will you recommend to such network?

A. Hub

B. Switch

C. Bridge

D. Modem

Answer:- B. Switch

3. Which of the following device lies in OSI layer 2 that is used as center device in star topology?

A. Hub

B. Switch

C. Router

D. Bridge

Answer:- B. Switch

4. Which of the following network device has the functionality of a bridge and router?

A. Router

B. Bridge

C. Hub

D. Switch

Answer:- A. Router

5. The size of TCP segment header ranges between

A. 20 byte and 60 bytes

B. 20 byte and 70 bytes

C. 10 byte and 60 bytes

D. 20 byte and 80 bytes

Answer: – A. 20 byte and 60 bytes

6. Communication offered by

A. Simplex

B. Half duplex

C. Full duplex

D. None of above

Answer: – C. Full duplex

7. Each IP packet must contain

A. Source

B. Destination

C. Both of above

D. None of above

Answer:- C. Both of above

8. Which can be used as software

A. Router

B. Firewall

C. Switch

D. Hub

Answer: – B. Firewall

9. Port number used by NTP is

A. 132

B. 123

C. 134

D. 124

Answer:- B. 123

10. Which of the following is not field of UDP?

A. Checksum

B. Option

C. Client

D. Destination

Answer:- C. Client

11. RG-59 is used in

A. TV cable

B. Router

C. Telephone

D. Monitor

Answer:- A. TV cable

12. UDP is

A. Connectionless

B. Connection

C. Both of above

D. None of above

Answer:- A. Connectionless

13. The twisted pair cable in which metal casing improves casing improves the penetration of noise or cross talk

A. UTP

B. STP

C. Both of above

D. None of above

Answer:- B. STP

14. The ray of light refract and moves closes to the surface then the angle of the incident is ___ than critical angle

A. Equal

B. Greater

C. None

D. Less

Answer:- D. Less

15. Cookie is made by ___ and eaten by

A. Client-client

B. Server-client

C. Client- server

D. Server-Server

Answer:- D. Server-Server

16. If 10 files are transferred from server A to client B in the same session. The number of TCP connection between A and B is

A. 9

B. 12

C. 11

D. 10

Answer:- C. 11

17. In the IPV4 addressing format, the number iof network allowed under Class C address is

A. 2^8

B. 2^21

C. 2^7

D. 2^14

Answer:- B. 2^21

18. Many desktop and operating system includes which protocol?

A. IPV4

B. CSMA

C. FTP

D. IPV6

Answer:- A. IPV4

19. Which of the following is most common internet protocol

A. FTP

B. SMTP

C. TCP/IP

D. UDP

Answer:- C. TCP/IP

20. 143 number port refers to

A. IMAP

B. POP3

C. FTP

D. SMTP

Answer:- A. IMAP

21. Bluetooth is an example of

A. CAN

B. LAN

C. SAN

D. PAN

Answer:- D. PAN

22. FTP lies in which OSI layer

A. Transport

B. Session

C. Application

D. Data Link

Answer:- C. Application

23. The port number of FTP is

A. 20

B. 21

C. 25

D. 123

Answer:- B. 21

24. Which of the following is network identification?

A. User ID

B. Password

C. OTP

D. Fingerprint

Answer:- A. User ID

25. A collection of hyperlinked document in the internet called

A. WWW

B. Web browser

C. Webpage

D. Hypertext

Answer:- A. WWW

You may like to read:- Lok Sewa Aayog | Computer Operator | Objective Questions |Model Set 1


Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *