Computer Fundamental MCQ Questions and Answers | Lok Sewa Aayog | Computer Operator

This is another Loksewa computer operator exam preparation MCQ SET 2. This post helps you to improve your knowledge for losing a yoga computer operator. You can download it as a PDF file and read it whenever or wherever you want.

1. Transistor was invented in the year
  1. 1945
  2. 1946
  3. 1947
  4. 1948

Answer:-  d) 1948

2. Which of the following is part of the Central Processing Unit
  1. Arithmetic Logic Unit
  2. Mouse
  3. Printer
  4. Keyboard

Answer:- a) Arithmetic Logic Unit

3. Which of the following memories needs refresh?
  1. DRAM
  2. SRAM
  3. ROM
  4. RAM

Answer:- a) DRAM

4. Which of the following is still useful for adding numbers?
  1. EDSAC
  2. ENIAC
  3. Abacus
  4. UNIVAC

Answer:- c) Abacus

5. Which of the following is a main memory?
  1. Virtual memory
  2. Secondary memory
  3. Auxiliary memory
  4. Cache memory

Answer:- d) Cache memory

6. What is the function of control unit in CPU?
  1. To perform logic operations
  2. To decode program instructions
  3. To stop program instruction
  4. To transfer data to primary storage

Answer:- b) To decode program instructions

8. The arranging of data in a logical sequence is called ___
  1. Reproducing
  2. Summarizing
  3. Sorting
  4. Classifying

Anser:- d) Sorting

9. For a browser to connect resources, the location or address of the resources must be specified. These address are called
  1. URLs
  2. MSN
  3. E-mail forms
  4. Packets

Answer:- a) URLs

10. A computer has no more sense than a light
  1. Pen
  2. Pad
  3. Bulb
  4. Switch

Answer:- d) Switch

11. ____ is/are the responsibility (is) of the logical unit in the CPU of a computer.

  1. To predict output
  2. To compare data
  3. To save work
  4. To control the information

Answer:- b) To compare data

12. Which of the following is also refers to Wireless speakers?
  1. Portable Speakers
  2. Compatible Speakers
  3. Reliable Speakers
  4. Comfortable Speakers

Answer:- a) Portable Speakers

13. A part located in the central processing unit that stores data and information is known as
  1. Core memory
  2. EPROM
  3. PROM
  4. ROM

Answer:- a) Core memory

14. A byte can hold one ___ of data.
  1. Kilobyte
  2. Bit
  3. Character
  4. Binary digit

Answer:- c) Character

15. On which of the following storage devices data is stored permanently for long time and stored data read by a beam of laser?
  1. Pen Drive
  2. DVD
  3. Hard Disk
  4. Floppy Disk

Answer:- b) DVD

16. What is used to convert the program written in assembly language into machine language?
  1. Assembler
  2. Compiler
  3. Interpreter
  4. None of the above

Answer:- a) Assembler

17. Stored instructions and data in digital computers consists of
  1. Alphabets
  2. Numerals
  3. Characters
  4. Bits

Answer:- d) Bits

18. The access method used for cassette tape is
  1. Sequential
  2. Direct
  3. Random
  4. None of these

Answer:- a) Sequential

19. A floppy disk contains
  1. Sectors only
  2. Both circular tracks and sector
  3. Circular tracks only
  4. All of the above

Answer:- b) Both circular tracks and sector

20. Modern computers compared to earlier computers are
  1. Faster and larger 
  2. Larger and stronger
  3. Less reliable
  4. Faster and smaller

Answer:- d) Faster and smaller

21. Who coordinate the sequencing of events within the central processor of a computer?
  1. Register
  2. Control unit
  3. Arithmetic unit
  4. Logic unit

Answer:- b) Control unit

22. The device, which is used to convert digital data into analog form and vice-versa is called as ___
  1. Joystick
  2. Light pen
  3. Keyboard
  4. Modem

Answer:- d) Modem

23. A computer programming language often used by children is
  1. BASIC
  2. LOGO
  3. PASCAL
  4. PILOT

Answer:- b) LOGO

24. The computer memory used for temporary storage of data program is called
  1. EROM
  2. ROM
  3. RAM
  4. EPROM

Answer:- c) RAM

25. The part of the CPU that access and decode program instructions and coordinates the flow of data among various system components is the
  1. Motherboard
  2. Megahertz
  3. Control unit
  4. ALU

Answer:- c) Control unit

26. Which of the following can store information in the form of microscopic pits on metal disks.
  1. Ram cartridge
  2. Laser disks
  3. Punched cards
  4. Tape cassettes

Answer:- d) Laser disks

27. The most common form of wiring in data communication applications is the ___
  1. Twisted pair cable
  2. Optical fiber cable
  3. Coaxial cable
  4. None of the above

Answer:- b) Optical fiber cable

28. Typical band width of optical fibers is ___

  1. Order of Hz
  2. Order of KH
  3. Order of GHz
  4. None of the above

Answer:- d) Order of GHz

29. A computer (also referred to as a laptop) is a small, lightweight personal computer that incorporates the screen, the keyboard, storage and processing components into a single portable unit.

  1. Briefcase
  2. Notebook
  3. Diary
  4. Journal

Answer:- b) Notebook

30. Which of the following is widely used in academic testing?

  1. OMR
  2. OCR
  3. POS
  4. MICR

Answer:- a) OMR

31. The personal-computer industry was started by

  1. HCL
  2. IBM
  3. Apple
  4. Compaq

Answer:- c) Apple

32. A _____ is the enclosure that contains the main components of a computer.

  1. Keyboard
  2. SMPS
  3. System unit
  4. UPS

Answer:- c) System unit

33. The process of writing computer instructions in a programming language is known as
  1. File
  2. Programming
  3. Coding
  4. Processing

Answer:- c) Coding

34. What is the designation of IBMs first optical storage device specifically designed for its PS/2 Series of computers?

  1. IBM-2717
  2. IBM-4040
  3. IBM-3131
  4. IBM -3363

Answer:- d) IBM -3363

35. The list of coded instructions is called
  1. Utility program
  2. Flowchart
  3. Algorithm
  4. Computer program

Answer:- d) Computer program

36. ITS stands for
  1. Intelligent Teaching Systems
  2. Intelligent Tutoring Systems
  3. International Tutoring Systems
  4. All of the above

Answer:- b) Intelligent Tutoring Systems

37. In hexadecimal number system F denotes to
  1. 13
  2. 14
  3. 15
  4. 16

Answer:- d) 16

38. The equipment with which the computer talks to its users is called a
  1. Diskette
  2. Software
  3. Word processor
  4. Peripheral

Answer:- d) Peripheral

39. What type of software is used for creating letters papers and other documents?
  1. Operating system
  2. Spreadsheet
  3. Word Processor
  4. Database

Answer:- c) Word Processor

40. The symbols used in an assembly language are
  1. Assembler
  2. Codes
  3. Mnemonics
  4. All of the above

Answer:- c) Mnemonics

41. A modern digital computer has
  1. Extremely high speed
  2. Large memory
  3. High memory
  4. All of these

Answer:- d) All of these

42. Internet is ______
  1. a local computer network
  2. an interconnected network of computers
  3. a worldwide interconnected network of computers which use a common protocol to communicate with one another
  4. a worldwide network of computers

Answer:- c) 

a worldwide interconnected network of computers which use a common protocol to communicate with one another

43. A single packet on a data link is known as
  1. Group
  2. Block
  3. Frame
  4. Path

Answer:- c) Frame

44. Which of the following is not one of the three primary functions that on-line direct-access systems can serve?
  1. Programming
  2. Update
  3. Backup
  4. Inquiry

Answer:- c) Backup

45. Where is silicon chips manufactured in India?
  1. Tamil Nadu
  2. U.P.
  3. Chandigarh
  4. Punjab

Answer:- c) Chandigarh

46. The Hardvard student, who chose to write computer programs and dropped studies was
  1. Ohn Atanasoff
  2. Charles Babbage
  3. Steve Jobs
  4. Bill Gates

Answer:- d) Bill Gates

47. A computer consists of
  1. input and output units
  2. a memory
  3. a central processing unit
  4. all of the above

Answer:- d) all of the above

48. Which printer uses a combination of Laser-beam and electro photographic techniques?
  1. Daisy wheel
  2. Line printer
  3. Dot-matrix
  4. Laser printer

Answer:- d) Laser printer

49. Central Processing Unit (CPU) consists of ____
  1. Registers
  2. Arithmetic and Logic unit (ALU)
  3. Control unit
  4. All of these

Answer:- d) All of these

50. To What temporary area can you store text and other Data, and later paste them to another location?
  1. The hard disk
  2. ROM
  3. CD-ROM
  4. The clipboard

Answer:- d) The clipboard

51. The benefit of using computers is that
  1. Computers are designed to be inflexible
  2. Computers provide accurate output even when input is incorrect
  3. Computers are very fast arid can store huge amounts of data
  4. All of the above

Answer:- c) Computers are very fast arid can store huge amounts of data

52. Application software
  1. is used to control the operating system
  2. performs a specific task for computer users
  3. includes programs designed to help programmers
  4. all of these

Answer:- b) performs a specific task for computer users

Please share this Loksewa computer operator exam preparation MCQ SET 2 with your family & friends.

Leave a Comment