Computer Operator Questions – Computer Fundamentals MCQs PDF – Network 2

  1. The location of a resource in the internet is

a.       IP address

b.      MAC address

c.       Gateway

d.  URL

Answer:- d.  URL

2. Which network device is used to increase the strength of signal ?

a.       VSAT

b.      Bridge

c.       Switch

d.  Repeater

Answer:- d.  Repeater

3. What is the maximum number of IP address that can be assigned to host on local subnet that uses the 255.255.255.224

a.       28

b.  30

c.       32

d.      34

Answer:- b.  30

4. Which of the following can be used as source and destination address?

a.       198.168.1.255

b.      255.255.255.255

c.   10.0.0.1

d.      127.0.0.1

Answer:- c.   10.0.0.1

5. DNS stands for

a.   Domain Name System

b.      Domain name server

c.       Bothof them

d.      None of them

Answer:- a.   Domain Name System

 6. Super high frequency is used in

a.   Satellite communication

b.      FM radio

c.       AM radio

d.      All of these

Answer:- a.   Satellite communication

 7. VSAT stands for

a.       Virtual Small Aperture Terminal

b.  Very small Aperture Terminal

c.       Very Small Agency Terminal

d.      Very Small Aperture Transmitter

Answer:- b.  Very small Aperture Terminal

 8. Port of HTTPS

a.       80

b.      123

c.       143

d.  443

Answer:- d.   443

 9. Which device is used for small home based network?

a.   Router

b.      Hub

c.       Switch

d.      Bridge

Answer:- a.   Router

10. Which of the following is hardware gateway

a.       Router

b.      Hub

c.   Modem

d.      NIC

Answer:- c.   Modem

11. If the node is 7 what is the number of cable used in Mesh topology?

a.   21

b.      42

c.       20

d.      None

Answer:- a.   21

12. The IP address 135.0.10.27 belongs to address class?

a.       Class A

b.      Class D

c.       Class C

d.  Class B

Answer:- d.  Class B

13. HTTP contain which ports

a.       40

b.      60

c.   80

d.      143

Answer:- c.   80

14. Which of the following does not supported by IPV4 ?

a.       One to one

b.      One to all

c.       One to many

d.  One to any

Answer:- d.   One to any

15. What is the port number of DHCP as client?

a.       66

b.  67

c.       68

d.      70

Answer:- b.  67

16. Which of the following network devices that can connect any two or more different networks that has two or more different protocol?

a.       Hub

b.      Switches

c.       gateway

d.   Router

Answer:- d.  Router

17. The computer Network is

a.       Network computer with cable

b.      Network computer without cable

c.   Both of above

d.      None of above

Answer:- c.   Both of above

18. FDDI is used in which types of Physical topology

a.       Bus

b.  Ring

c.       Star

d.      Mesh

Answer:- b.  Ring

19. FTP stands for

a.       Form Transfer Protocol

b.  File Transfer Protocol

c.       Format Transfer Protocol

d.      None of above

Answer:- b.  File Transfer Protocol

 20 Which of the following is network service?

a.       Print Service

b.      File Service

c.       Database Service

d.  All of these

Answer:- d.  All of these

21. If all device are connected to a central hub, then topology is called

a.       Bus

b.  Ring

c.       Star

d.      Mesh

Answer:- b.  Ring

22. Size of an IP address is

a.       8

b.      16

c.   32

d.      64

Answer:- c.   32

23. The ____ layer changes bit onto electromagnetic signals

a.   Physical

b.      Application

c.       Session

d.      Data link

Answer:- a.   Physical

24. Find out the OSI layer, Which perform token management

a.       Physical

b.      Application

c.   Session

d.      Data link

Answer:- c.   Session

 25. FDDI stands for

a.       Fiber Data Distributed Interface

b.  Fiber Distributed Data Interface

c.       Fiber Distributed Data Integrated

d.      File Datagram Data Interface

Answer:- b.  Fiber Distributed Data Interface


You may like to read : – Computer Fundamentals MCQs PDF – Network

PDF logo icon

Download PDF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *